Nybilsgaranti

Nybilsgaranti på din bil – har du koll på vad som gäller?

Enligt en undersökning som Sifo har gjort tror en tredjedel av alla bilägare att de måste serva sina bilar på en märkesbunden verkstad för att garantierna ska fortsätta gälla. Det är dock fel. Det räcker med att arbetet utförs på rätt sätt för att man ska kunna vara trygg med sina garantier.

– Bilens garanti får inte påverkas av en serviceåtgärd så länge arbetet utförs fackmannamässigt.
Du kan alltså göra en service eller reparation hos oss på Ulricehamns Bil & Kaross AB utan att nybilsgarantin påverkas.

Alla nya bilar säljs med en nybilsgaranti för att kunderna ska kunna känna sig trygga med sina köp. Det finns dock inga regler för hur garantierna ska utformas, därför varierar villkoren mycket mellan olika tillverkare. Till exempel finns det bilmodeller med garantier som bara gäller i ett år samtidigt som andra erbjuder upp till tio års nybilsgaranti. Vad som ingår i dessa garantier varierar också mycket.

– Det finns lika många varianter av garantier som det finns bilmärken. Ta reda på vad som gäller innan du köper bilen.
Ett har dock biltillverkarna gemensamt: De kräver alla att bilarna ska servas på ett fackmannamässigt sätt för att garantierna ska gälla. Och vad det innebär är det många bilägare som inte har koll på.

Om något skulle hända med bilen som täcks av garantin, kanske något stort som ett motorhaveri eller något mindre som en krånglande klimatanläggning, måste man vara vaksam. Här kan man inte lämna in bilen var som helst för reparation och sen kräva ersättning från bilförsäljaren.

– En garantiåtgärd måste du utföra hos den som sålt produkten.

Vanliga frågor och svar

Gäller garantin på en bil som servats på annan verkstad än original?

Regelverket säger att man inte får ”tvinga” in bilägare på auktoriserad verkstad för att garantin ska gälla. Vilket betyder att garantin gäller även om man servar bilen hos oss på Ulricehamns Bil & Kaross AB.

 

Måste man serva bilen hos auktoriserad verkstad?

Sedan åtskilliga år gäller det så kallade gruppundantaget som ger bilägare rätt att serva var de vill, utan att garantierna påverkas. Förutsättningen är förstås att verkstaden gör ett fullvärdigt jobb och använder delar som kan jämföras med originaldelar.

 

Varför är Bilservice så dyrt?

Eftersom verkstaden följer tillverkarens rekommendationer om vilket arbete som ska genomföras när på din bil, varierar också priset per service. Viss service kan innehålla fler kontrollpunkter och fler komponenter som ska bytas ut. En service som innehåller kamremsbyte är generellt betydligt dyrare än andra.

 

Kan man serva bilen var som helst?

Sedan åtskilliga år gäller det så kallade gruppundantaget som ger bilägare rätt att serva var de vill, utan att garantierna påverkas. Förutsättningen är förstås att verkstaden gör ett fullvärdigt jobb och använder delar som kan jämföras med originaldelar.

Boka din service här

 • Service & reparationer
 • AC reparationer
 • Felsökning
 • Bilelektronik
 • Däck
 • Hjulinställning
 • DIGNITA Alkolås
 • Motorsköljning
 • Växellådsköljning
 • Polering
 • Skadeverkstad. M.M…..
meca
bilverkstaderna-7harad
sfvf